fredag, juni 13, 2008

Solplanering.

Jag läser på expressens sida hur man ska solplanera innan utlanndsresan:

1-2 månader före solsemestern
Ät antioxidanter. Ät så färgstarkt som möjligt och försök få i dig mängder med gula, gröna, orange och röda grönsaker varje dag. Färgpigmenten i vissa livsmedel sägs skydda hudcellerna. Betakaroten finns bland annat i morötter och sötpotatis. Lykopen finns i tomater och lutein i grönkål och spenat. Gillar du inte att äta grönsaker går det lika bra att dricka osötade grönsaksjuicer. Vitamin E och C samt lykopen (i tomater) har i vetenskapliga studier visat sig förbereda huden för sol, minska solkänslighet och rodnad, motverka solrelaterat åldrande, intensifiera hudens solbruna färg och bibehålla färgen längre. Ät för att må bra, var rädd om dig i solen och använd ditt sunda förnuft!

4 veckor före
Bättra på naturen. Nu är det dags att höja nivåerna av C- och E-vitamin i cellerna som hjälper huden att förbättra sitt eget naturliga skydd. Det stärker huden och sägs minska risken för skadlig bränna. Kosttillskott och vitaminer stärker huden inifrån och ut och bättrar på melaninproduktionen (hudens eget pigment).

1 vecka före
Peela och smörj. Skrubba huden med en skrubbvante eller peelingkräm över hela kroppen. Ta i lite extra på armbågar, axlar och knän. För en snygg solbränna måste huden vara fri från döda hudceller och torra partier. Peeling stimulerar även cellförnyelsen och blodcirkulationen och gör huden slät och jämn.

1-4 dagar före
Hårborttagning. I dag finns det flera bra metoder för att ta bort hår på kroppen. Vissa tar bort håret permanent, andra bara för ett par dagar. Prova dig fram, olika metoder passar bra på olika ställen på kroppen. Många föredrar att raka eller använda en hår-borttagningskräm under armarna och en epilator eller vax på benen. Epilator eller vax gör att håret är mjukt i topparna när det återkommer.

1-2 dagar före
Andvänd en pre-tanning-produkt. En brun utan sol-kräm (BUS) ger inget UV-skydd mot solen, så risken att bränna sig är lika stor. Men börjar du solsemestern med lite färg i stället för likblek hud minskar pressen att snabbt bli brun – och det kanske får dig att ta det lite lugnare i början. Låt dig bara inte luras av din nya bruna färg!

Vi befinner oss alltså i fas 1. Vore kul om alla kunde rapportera lite hur det går med solplaneringen.
Har man gjort ett sånt här bra förarbete innan resan, antar jag att det bara är att fläska på med oljan där nere!


Inga kommentarer: